- stora drömmar för små pengar, en blogg om hantverk!

Fukt i golv och mögelsvampar


skrivet den 09 nov av Katarina, klockan:00:03

Fukt och dålig lukt från fukt är det inte helt omöjligt att man kan råka ut för. Den första tanken blir oftast att det bara är att riva upp och bygga nytt, men det finns faktiskt betydligt enklare lösningar att prova först. En lösning som inte innebär total omrenovering och ett golvbyte är en så kallad undertrycksventilation om man har uppreglade golv. Den uppvärmda luften från ditt behagliga inomhusklimat sugs då ner i golvet och ventilerar med hjälp av undertrycket och skapar förhoppningsvis ett mycket torrare klimat för ditt fuktiga golv.

Det finns dock självklart fall när det inte bara räcker att ventilera för att få bort fukt. Känner man en stickande och frän lukt kan golvet redan vara invaderat av mögel. Mögel är egentligen ett brett namn för ett helt gäng av otäcka svampar (de är i alla fall otäcka om de kommer in i ens boendemiljö - utomhus gör de givetvis nytta). Mögelsvampar är egentligen naturens renhållare då de bryter ner organiskt material och lämnar efter sig näring. Mögelsvampar trivs som bäst om den relativa luftfuktigheten överstiger 75%, men de är också väldigt tåliga mot torka och kyla och överlever länge. Trivs mögel inomhus kan de ge upphov till allergier, huvudvärk och trötthet och till och med cancer. En sak som mögelsvampar inte gillar är för mycket värme. Är det varmare än 50 till 60 grader så börjar de ansluta sig till de sälla jaktmarkerna.

För att undvika mögel är det bra att mäta den relativa luftfuktigheten. Befinner den sig under de nyss nämnda 75-procenten finns det ingen risk för mögeltillväxt. 

Disclaimer: Svampen till höger är givetvis inte en mögelsvamp, utan en mycket trevligare svamp. Den gillar fukt den också.


Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kommentarer är stängt